Среда, Август 20, 2008

Нема бога

После много година слепог веровања у бога , преиспитао сам своје ставове и схватио да бог не постоји .  До овога закључка  дошао сам схвативши једноставну чињеницу да је овај свет једно велико бесмислено место . Ако бог и постоји онда је он једна зла или несавршена појава. Годинама сам сведок бројних људских патњи , видео сам како једној породици дете од годину дана у најгорим мукама умире од тумора на мозгу . Нећу и немогу да верујем у бога , после свега што сам преживео вера ми је једна гнусна , примитивна , шарена лажа. Нема бога и нема неког дубљег смисла , овај свет је резултат једног великог неспоразума , једне велике случајности . У потпуности сам спреман да поверујем у научне теорије настанка свемира и живота , на крају после свих лоших ствари које сам видео и после свих људских несрећа и недаћа , теорија да је све ово последица једне несрећне случајности , необично  ми je привлачна .

Pa i nema ga [Одговори]

I ja neverujem u boga , jednostavno nisam takav čovek .

Comment by Vujke (08/20/2008 23:20)

Vendor [Одговори]

U ovoj zemlji treba hrabrosti , pa javno reči da si ateista!

Comment by Vendor (08/20/2008 23:34)

[Одговори]

Ne verujem u boga kakvog proklamuju religije, za mene je bog to nesto u cemu se sve odvija... uopste nema veze sa teligijom!... Sto se tice smisla... ima itekako smisla... Procitaj neke ezotericne knjige, malo filozofije i videces... Takodje za pocetak savetujem gledanje filma - Zeitgeist (www.zeitgeistmovie.com) .. a kasnije i david icke - from freedom to faschism, .. (nadji na lokalnom torrentu .. ili thepiratebay.org) takodje pogledaj i www.galaksija.com ... Srecno i pozdrav!!...

Comment by dmc (08/20/2008 23:50)

није истина [Одговори]

Људска несрећа није божије дело , Бог је јасно рекао да се неће мешати у људску судбину на земљи .

Comment by Весна (08/21/2008 00:21)

[Одговори]

vera VERSUS znanje!
Kako i dmc primećuje, ti se protiviš veri u religiozne predstave (s pravom), ali na emotivan način; na kraju kažeš kako si spreman da poveruješ u naučne teorije? - NEMA VEROVANJA U NAUCI !!! (posebno ne u filozofiji). Sumnja je osnovni pokretač naučnog mišljenja, a ona je temeljni raskid sa slepim poverenjem - ona iziskuje izvesnost, poznavanje uzroka, dokazivanje. Radi se o razlici spoznajnih moći vere i znanja (razuma i uma), odn. predstave i pojma. U raznim filozofskim konceptima pojam boga (THEOS - najfundamentalnije filozofsko pitanje)izražavan je kao: nepokretni pokretač, mišljenje mišljenja, logos, ideja dobra, apsolutni duh, .. etc. etc.
Takođe, ovo što Vendor primećuje odnosi se na pomodni trend bogomoljske klerikalne ideologije koja je kod nas zauzela mesto ranije poražene (komunističke ideologije), ali to je zasebna aktualno bolna priča.
Ohrabrujem te u zauzimanju mislećeg stava pokretanjem ovakvih tema i biću slobodan da te pozovem na posetu mom blogu (posvećenom filozofiji), uz obećanje da će jedna od idućih tema biti upravo ova.
Još nešto. Pokušavam da rastumačim naziv tvog bloga. Izvini na ružnim rečima, ali vuče na nešto RADIKALSKO - a to je nespojivo sa tvojim upitom u postu.
Ave!

Comment by patos (08/21/2008 00:51)

[Одговори]

Draga Vesna, nemoj se osećati prozvanom - religioznost (vera) je u civilizovanom sekularnom svetu privatna stvar još od 16. veka. Je li ko religiozan, da li je vernik, koje veroispovesti - to je njegova lična stvar (u konačnom, ne tiče se "ovog sveta", nego brige za lično spasenje na nekakvom "drugom svetu"). To je stanje nivoa individualne svesti: ne možeš nikome nametati vlastita verska ubeđenja, kao što niko ne može (niti bi smeo) silom prevoditi nekoga iz religioznog predstavljanja u naučno spoznavanje. To je osnova sekularnosti koja i omogućuje versku slobodu; same religije za to nisu sposobne, budući da su po svojoj prirodi totalitarne, isključive (tipa: samo smo mi u pravu).
Izvinjavam se za nešto duži komen. i šaljem ti topli filozofski pozdrav!
Ave!

Comment by patos (08/21/2008 01:12)

Vera je spas [Одговори]

Ma meni se čini da si se ti malo razočarao u život i ljude . Ma nije to ništa strašno , čim te prodje prvi nalet ludila vratićeš se u toplo područje vere.

Comment by Vernik (08/21/2008 01:19)

[Одговори]

Bog postoji , pogledaj oko sebe , zar misliš da je svet ovakve kompleksnosti mogao nastati slučajno ?
Velika je Božja volja ,duboka je Božja promisao !
Običan čovek to razumom ne može pojmiti , a Bog sve radi s promišljajem, i to što ti kažeš da je besmisleno da postoji ljudska patnja posledica je ograničenosti tvoga uma , jer ko zna zašto je Bog odredio da tako biti mora !
A sigurno je da je to uradio sa dubokom promisli i zbog jakog razloga jer duboka je Božja promisao !

Comment by Dragoljub (08/21/2008 01:32)

[Одговори]

Svet je u svakom slucaju gadno mesto, a bog kao personifikacija ne postoji nikako. A ni sudbina ne postoji po mom misljenju, zato sto ljudi uvek imaju izbor i sami su tvorci svojih sudbina. A sto se tice nas ljudi, totalno smo lose stvoreni, samodestruktivni, krhki, podli i zli...

Comment by Mister_Evil (08/21/2008 03:28)

[Одговори]

P.S. Skoro su dokazali da teorija nastanka DNK nije ispravna...

Comment by Mister_Evil (08/21/2008 03:30)

Isus [Одговори]

Boga ima ali ti si slep da ga uvidis!!!

Comment by Mateja (10/17/2009 20:48)

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме